PERSBERICHT
Amsterdam, 2 mei 2017

 
Sensoren op lichaam meten stress bij vliegtuigpassagiers
Vliegstress piekt bij mededelingen tijdens vlucht


Bijna een derde (27%) van de volwassenen kampt met een vorm van vliegangst. Passagiers ervaren vaak al stress tijdens het inchecken op de luchthaven en wanneer er om aandacht wordt gevraagd in het vliegtuig. Dat blijkt uit een proef met speciale meetsensoren, die Transavia heeft laten uitvoeren. Op de website besteedt de luchtvaartmaatschappij nu meer aandacht aan stress en vliegangst om voorafgaand aan de vlucht de spanning te verminderen. Het filmpje en de flyer op de website, blijkt uit onderzoek, verminderen daadwerkelijk de spanning.

De meivakantie staat weer voor de deur, over een paar dagen vertrekken ruim een half miljoen mensen met het vliegtuig naar het buitenland. Bij welke gate vertrekt mijn vlucht? Kom ik op tijd op mijn bestemming? Mag mijn koffer mee? Miljoenen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van stress wanneer ze gaan vliegen. Opvallend genoeg ervaren veel mensen die stress al vóór hun vlucht. Op de website van Transavia vinden reizigers voortaan tips om vliegstress te verminderen.

De tips hebben betrekking op:
•    Beter omgaan met zenuwen
•    Uitleg over turbulentie
•    Geluiden tijdens de vlucht
•    Inspectie en onderhoud van vliegtuigen
•    Ontspanningsoefeningen


Sensoren meten hartslag
Het bedrijf Braingineers deed, in opdracht van Transavia, onderzoek tijdens een ochtendvlucht van Malaga naar Amsterdam. Twintig passagiers kregen een zogeheten health patch mee. Een soort pleister met sensoren die onder meer hartslag, ademhaling en huidtemperatuur meten. Wat meteen opviel is het hogere stressniveau op de luchthaven. Pas wanneer het boarding-proces begint, zakt dit weer af. Aan boord van het toestel zorgen vooral de momenten waarop passagiers om hun aandacht wordt gevraagd voor enige stress. Het bordje ‘riemen vast’ zorgt nóg een keer voor een duidelijke verhoging van het stressniveau. Iets dat ook geldt voor het moment waarop het vliegtuig is geland en passagiers wachten tot ze het toestel mogen verlaten. Dan is het met name de hartslag die flink stijgt.

Voorlichting

In een vervolgonderzoek dat studenten Masters Communications Science aan de VU hebben verricht, blijkt dat stress aan boord kan worden verminderd als passagiers aan het begin van hun vlucht zo goed mogelijk worden voorgelicht. Niet alleen met een instructievideo, maar ook met behulp van een handleiding. “De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat mensen die last hebben van vliegangst meer ontspannen in hun stoel zitten”, aldus Brit Haarmans, Innovation Lead bij Transavia.  “Op onze website legt een piloot uit waar de zenuwen vandaan komen en wat je kunt doen om dit gevoel te verminderen. Verder besteden we bij Transavia veel aandacht aan persoonlijk contact. Naast een betaalbare prijs kun je bij ons rekenen op gastvrijheid en een vriendelijke service.  Het cabinepersoneel is getraind op het herkennen van angsten bij passagiers en weten hoe ze hen gerust kunnen stellen. Daardoor voelen mensen zich bij Transavia welkom en gaan ze meer ontspannen richting hun bestemming.”


Uit onderzoek van Braingineers onder 50.000 frequentflyers van Transavia blijkt dat 27,7% een hoge mate van vliegangst ervaart. De meest voorkomende angsten van luchtreizigers zijn:
Neerstorten: 51,8%
Hoogtevrees: 23,2%
Engtevrees: 17,9%
Instabiliteit: 11,1%


Download highres image: Foto 1


Noot voor de redactie – niet voor publicatie
Voor meer informatie: Transavia Communications, Communicationstransavia@transavia.com
 of 020-6046202.

Over Transavia:
Transavia, onderdeel van de AIR FRANCE KLM Group, verzorgt al 50 jaar lijndiensten en chartervluchten naar meer dan 110 bestemmingen, met name in Europa en Noord Afrika. Het is de meest toegankelijke budgetluchtvaartmaatschappij van Europa, leidend in gastvrijheid, service en digitale dienstverlening. Transavia biedt voor zowel de vakantie- als de zakelijke reiziger een aantrekkelijke basis ticketprijs met additionele (betaalde) producten en diensten. Transavia vervoert per jaar 11 miljoen passagiers en opereert met een jonge, milieuvriendelijke vloot. Transavia biedt vluchten aan vanaf zeven bases in Europa; vanuit Nederland vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. Vanuit Frankrijk vanaf Parijs, Nantes en Lyon en vanuit Duitsland vanaf München.

Klik hier als u onze persberichten niet meer wilt ontvangen.