Persbericht  
     
Datum
22 maart 2017
Kenmerk

  Gustav Mahlerplein 33-35
1082 MS  Amsterdam

Postbus 83073
1080 AB  Amsterdam

www.betaalvereniging.nl
 

Makkelijk en veilig inloggen met iDIN bij de Belastingdienst

Dit jaar kun je bij de Belastingdienst op een nieuwe manier inloggen, met iDIN. iDIN is een nieuwe dienst van de  banken waarmee consumenten zich makkelijk en veilig bij verschillende organisaties online kunnen identificeren. En dat slaat aan: voor de aangifte over 2016 is sinds februari bij de Belastingdienst al bijna 15.000 keer via iDIN ingelogd en dat aantal neemt iedere dag toe.

Veilig en gemakkelijk
Wie zijn bankzaken via internet regelt, logt regelmatig in bij zijn bank. Daarmee is het voor de meesten een gemakkelijke routine. Met  iDIN gebruik je dezelfde routine (zie https://www.iDIN.nl). Je hoeft geen nieuwe inloggegevens te onthouden. Je logt in zoals je dat bij je bank gewend bent, in een beveiligde omgeving, net zoals bij internetbankieren of iDEAL. Bij het inloggen met iDIN toont je bank eerst welke persoonsgegevens je op het punt staat te versturen naar de organisatie waar je je online wilt identificeren. Voordat die gegevens worden verstuurd moet je ze eerst bevestigen. Gebruikers bepalen dus zelf of ze hun persoonsgegevens willen delen en met welke partij. Zo houden ze volledige controle over hun privacy.

Consumentenbond heeft voorkeur voor iDIN
De Consumentenbond onderschrijft het gemak en de betrouwbaarheid van inloggen met iDIN. Die heeft diverse inlogmethodes bij de Belastingdienst getest en spreekt zijn voorkeur uit voor iDIN. Het is inmiddels mogelijk om naast de Belastingdienst (zie https://mijn.belastingdienst.nl/mbd-pmb/) bij een tiental andere organisaties iDIN te gebruiken. Uiteindelijk wil iDIN een gangbare inlogmethode worden bij overheidsdiensten, verzekeraars en webwinkels. Veel consumenten gebruiken daar nu relatief onveilige, voorspelbare wachtwoorden en dat kan leiden tot identiteitsfraude. iDIN maakt het internet een stuk veiliger.

Je kunt iDIN nu al gebruiken bij de volgende bedrijven en instellingen:

  • Belastingdienst
  • ONVZ Zorgverzekeraar
  • Aangetekend Mailen
  • Ondertekenen.nl
  • ZYNYO
  • Florius
  • Interbank
  • Kedin
  • Verloning.nl
  • GoCredibleDownload afbeeldingen


Betaalvereniging Nederland zet zich samen met haar leden en stakeholders in om het betalingsverkeer in Nederland te bevorderen. De leden zijn banken en betaalinstellingen. Koepelorganisaties van consumenten en ondernemers worden als stakeholders actief bij de werkzaamheden van de vereniging betrokken.

Noot aan de redactie (niet bestemd voor publicatie):
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met
Berend Jan Beugel, persvoorlichter, 020 305 19 36 / 06 39 49 60 11 /
pers@betaalvereniging.nl

 
 Klik hier als u onze persberichten niet meer wilt ontvangen.